Fröken Minimalist

Repair clothes and asking the tailor to change a zipper
 
 
 
I recently discovered that three pieces of clothing had broken. I really don't like when clothes break, since I barely know how to sew. I usually ask a tailor to mend them, but I believe that I might be able to fix two out of the three pieces by myself. The two sweaters I will try to mend had holes in the seams(?), and I hope that they are easily fixed. The third piece of clothing is a pair of trousers that need a new zipper. Since the trousers are one of my favourites, I will not try to fix it myself (I've never changed a zipper before). I will try to find a tailor here in Uppsala this week and ask them to help me. 
 
I think that it's important to mend clothes instead of just throwing them out. I hope that people come round to the idea of repair clothes instead of buying new ones to replace them. A piece of clothing can be used a lot longer if we just try to fix it when it breaks. 
 
Are you good at mending clothes? Do you have any tips for a beginner like me?
 
// Swedish //
 
Jag upptäckte nyligen att tre klädesplagg hade gått sönder. Jag gillar verkligen inte när kläder går sönder, eftersom jag knappt vet hur man syr. Jag brukar istället gå till en skräddare och be dem hjälpa mig att laga kläderna. Den här gången tror jag dock att jag kan laga två av plaggen själva. Det är två tröjor som jag ska försöka laga, som har gått upp lite i sömmen, och jag hoppas verkligen att det inte är alltför svårt. Det tredje plagget är ett par byxor som behöver en ny dragkedja. Eftersom byxorna är ett par favoriter, kommer jag inte att försöka laga dem själv (jag har aldrig bytt en dragkedja heller). 
 
Jag tycker att det är viktigt att laga kläder istället för att bara slänga dem, vilket förekommer allt för ofta. Jag hoppas att det blir vanligare att laga sina kläder, istället för att köpa nya som ska ersätta de gamla "trasiga". Ett klädesplagg kan användas mycket längre om vi bara lagar dem när de går sönder.
 
Är du duktig på att laga kläder? Har du några tips för en nybörjare som mig?
Emelie

Bra inlägg! Tycker det är så skönt att höra att det är andra som också lagar kläder, tycker det är sjukt onödigt att slänga bort när det är något som går att laga. Dessvärre tycker inte alla mina kompisar det och istället dumförklarar en då man lagar ist för att köpa nytt...

Svar: Jag förstår precis vad du menar. Bland vissa känns det nästan fult att säga att man lagar sina kläder istället för att köpa nytt. Det är ju inte så det ska kännas, snarare tvärtom :)
Fröken Minimalist

Mösstanten

Nej jag är usel på att sy. Kan väl laga en trasig söm men inte mer och har ingen symaskin. Men jag använder mina kläder länge och tvättar dem inte stup i kvarten (förhoppningsvis utan att lukta skunk). Senast igår tog SVT nyheter samma sak. Att det bästa vi kan göra för miljön är att använda våra kläder länge och köpa kvalitet när vi köper. Och second hand förstås.

Svar: Ja, verkligen! Jag är också dålig på att sy och kan fixa vissa hål på sin höjd. Skönt att kunna lämna till skräddare då :)
Fröken Minimalist

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress