Fröken Minimalist

Conscious shopping and #whomademyclothes
 

It feels like I have talked a lot about things I have bought recently (the last few months) and I feel like I have to talk a little bit about that before I tell you about my new purchases. I decided to become, and became, a minimalist in 2015. This means that I haven’t bought a lot of new things since then. Instead, I’ve used what I have and continued to declutter. The most important rule to become a minimalist, for me, is to stop buying things(!!!). Because if you declutter and continue to buy things, it will be a never ending story.

 

When you haven’t bought anything except things you really really need for two to three years, there will come a time when your things (from bad quality brands) break (and cant be repaired) and you have to replace them. And here comes the interesting part: when I replace these items I want to buy things made in a sustainable and ethical way (which hopefully will last a long time). I want to tell you about this, because I want us to talk more about these things. We can’t buy clothes (or other things) which are made in a way we don’t want to hear about. Child labour, working for a non-living wage, people being hurt or dying while making our clothes. So when I tell you about my purchases, it isn’t because I want you to go shopping. It’s because I want you to think about what you buy, when you buy it. And I’m not perfect and some things I buy aren’t made in a sustainable way (my phone and laptop for example). I just want us to talk and care about #whomademyclothes and other items we buy.

 

// Swedish //

Det känns som om jag under de senaste månaderna har pratat en hel del om saker jag har köpt och jag känner att jag behöver prata lite om det innan jag berättar om mina nya inköp. Jag bestämde mig för att bli, och blev, minimalist under 2015. Detta innebär att jag inte har köpt speciellt mycket nya prylar sedan dess. Istället har jag försökt att använda det jag har och rensa bort det som inte användes. Den viktigaste regel för att bli minimalist, enligt mig, är att sluta köpa saker(!!!). Annars blir risken att man rensar och fortsätter köpa nya saker, vilket innebär en ond cirkel som aldrig tar slut.

 

När man inte har köpt någonting förutom det man verkligen behöver under två till tre år, så kommer det komma en tid när de saker man äger faller sönder och inte går att laga till slut. Då måste de ibland ersättas. Och här kommer den intressanta poängen: när jag ersätter dessa prylar vill jag köpa saker som är tillverkade på ett hållbart och etiskt sätt (och som förhoppningsvis kommer hålla under en lång tid). Jag vill berätta om detta för er, eftersom jag vill att vi pratar mer om det. Vi kan inte köpa kläder (eller andra saker) som är producerade på ett sätt som vi inte klarar av att höra om. Barnarbete, invidider som inte får ut en skälig lön, människor som skadas eller dör när de gör våra kläder. Så närjag berättar för er om mina inköp, så är det inte för att jag vill att ni ska konsumera mer, utan för att jag vill att ni ska fundera på er köp när ni gör dem. Jag är inte perfekt, utan äger prylar som är ohållbart producerade (min mobil och dator som två exempel). Jag vill bara att vi pratar mer om de som gör våra kläder/prylar och under vilka villkor det sker.

Tess

Har du en mönstrad blus Emma?! Jag är faktiskt lite förvånad ;)

Svar: Hahaha, ja!
Fröken Minimalist

Malin Lundskog

Jag är nog sjutton också minimalist, även om jag inte visste om det ;-) Köper väldigt lite kläder och extremt lite prylar. Men nu har jag helt plötsligt köpt tre par byxor på kort tid. Men snacka genomtänkta köp! Både behovet av dem och tillverkningen. Känns så himla bra! Härligt att du inspirerar till hållbart tänk och agerande!

Svar: Vad härligt! Tack så mycket! :)
Fröken Minimalist

Annika Andebark

Ja, jag är också minimalist - det är få saker vi köper. Mest sliter vi på gammalt vi har.

Svar: Härligt! Det är så det ska vara tycker man.
Fröken Minimalist

Helena

Jag är inte uttalad minimalist och det är inget man skulle tro om man kom hem till mig, men köper nytt gör jag i princip inte alls längre och när jag gör det, så gör jag som du: tänker noga igenom innan. Välgenomtänkt is da shit.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress