Fröken Minimalist

Recipe: Kale crisps/chips without oil
 
Recipe: Kale crisps/chips without oil
 
I love kale and especially kale crisps. I eat them both as they are, but also in salads or on top of other foods. It's a real superfood according to me. I sometimes find the regular kale crisps with oil to be a bit too oily, so I tried to do them without oil and it worked perfectly. You will only need kale, salt and baking paper - that's it! I start by rinsing and massaging the kale. Then I put them on a baking paper while they are still a bit wet/damp and sprinkle salt over the kale. I usually have the oven on 100-150 degrees Celsius and check the crisps often. A few minutes in the oven is enough, so be careful so they don't get burned.
Några fördelar med minimalism
Minimalism har på flera sätt förändrat mitt liv. Framför allt tycker jag att jag har blivit mer miljövänlig i min vardag, samt fått en helt ny energi jämfört med innan. Minimalism har helt enkelt ändrat sättet jag förhåller mig till min vardag. Tre fördelar med minimalism för mig har varit:
  • Mer tid: Färre prylar leder till mindre stök. Eftersom det har blivit allt svårare att stöka ner hemma hos mig, behöver jag inte heller plocka undan lika mycket. Oftast tar det mig 5 minuter att plocka undan saker och därefter behöver jag bara göra en vanlig städning för att saker och ting ska vara i sin ordning.
  • Mindre stress: Genom att inte behöva städa lika mycket och ha en hem som alltid är 15-30 minuter från städat, är jag betydligt mycket mindre stressad. Att inte heller äga en massa saker har fått mig att kunna slappna av mer. Kan verkligen förstå när folk säger att det ibland är prylarna som äger en, och inte en själv som äger prylarna. Äntligen är det över för mig.
  • Bättre fokus: Genom att spara tid, inte ha lika mycket saker som distraherar mig samt inte ha så mycket tankar på annat har jag fått ett helt nytt fokus. Att inte äga så himla mycket har gett mig en känsla av makt över mitt liv och situation. Det är i dagsläget lättare att fokusera på skol- och föreningsuppgifter än innan.
Mina tips för att resa som en minimalist
Att resa är inte alltid miljövänligt, även om det kan vara en trevlig upplevelse för en själv. Jag reser relativt mycket, och försöker att flyga enbart när avstånden är för långa. Annars blir det oftast tåg. I det här inlägget tänkte jag samla mina tips gällande att resa som minimalist. För mig att minimalism verkligen underlättat resandet. Nuförtiden går det riktigt snabbt att packa och jag har ingen beslutsångest gällande vilka kläder som ska packas ner. Mitt mål är att kunna resa så smidigt som möjligt och även om jag är nöjd redan nu, vet jag att det kan bli mycket bättre.
 
Mina tips för att packa minimalistiskt
  • Jag checkar aldrig in mitt bagage om jag flyger. På så sätt har jag alltid mina saker nära till hands och min väska kan aldrig försvinna (vilket har hänt tidigare). Detta begränsar även hur pass mycket jag kan ta med mig på resan, vilket jag ser som någonting positivt.
  • Jag försöker hitta produkter i fast form istället för flytande. Lush har exempelvis schampo, balsam och tandkräm i fast form. Det är framförallt deras tandkräm jag rekommenderar. Genom att hitta sådana produkter kan man både spara utrymme i väskan, samt begränsa vätskan man har med sig ombord.
  • Packpåsar gör packningen mycket mer organiserad. Exempelvis brukar jag packa underkläder i en påse, toppar i en annan och nederdelar i en tredje. På så sätt blir det inte heller stökigt i väskan. Jag har köpt mina på Naturkompaniet.
  • När jag är borta en lite längre tid (längre än en vecka), brukar jag tvätta några plagg med Dr. Bronners (smidigt att ha med på resan). Dessa låter jag därefter hänga på tork under natten och ofta är de torra dagen efter. Personligen anser jag att det är mer praktiskt att tvätta lite längs vägen än att släpa runt på en stor resväska.
  • Kläder som tar lite plats och inte väger så mycket är dessutom perfekt för att resa. Jag har några toppar i siden som jag brukar ha med mig, då de går snabbt att tvätta och torkar oftast väldigt snabbt.