Fröken Minimalist

Blomindustrin och mänskliga rättigheter
 
Idag ska vi prata om blommor. När man ser bilden ovan, eller går förbi en blomsterbutik, tänker man ofta att blommor är någonting oerhört vackert. Det är lätt att man inte tänker längre än så. Idag ska vi dock se till blomindustrins mörka sida och hur vi själva kan göra skillnad i vårt av av konsumtion.

Precis som många andra branscher produceras generellt sett blommor i länder där fattigdom är ett utbrett problem, i exempelvis Latinamerika och Östafrika. Majoriteten av de individer som arbetar inom denna industri är kvinnor. Det är alltså ett intersektionellt problem, när man ser till vilken grupps rättigheter som kränks; kvinnor som är socialt och ekonomiskt utsatta. Rapporter visar att arbetsförhållandena är undermåliga, med låga löner, obligatorisk övertid och anställningsavtal som är under all kritik. Utöver detta används kemikalier som är farliga för både människor och miljö. Dessa människors rättigheter kränks med andra ord och det krävs att vi konsumenter noga väljer vad vi vill konsumera. Helt enkelt för att uppmuntra rätt industri. Idag kan man köpa Fairtrade-märkta blommor och jag uppmanar alla er som regelbunder köper blommar att försöka köpa hållbara sådana. Det finns mer att läsa om detta hos Fairtrade.
Post in Swedish: Malins resa mot ett minimalistiskt liv
Idag publicerar jag ett gästinlägg som jag har bett fina Malin, som driver kontot @mallissen på Instagram, att skriva. Hon berättar om sin resa mot ett minimalistiskt liv och sina tankar. Jag hoppas att ni uppskattar hennes ord lika mycket som jag gör. Nedan kan ni läsa Malins historia.
 
 
Under alla mina år har jag alltid känt mig stressad och regelbundet rensat bland mina prylar, men det har snabbt införskaffats nya prylar som ersatt och inom loppet av bara ett år har de blivit utrensade igen för att ersättas på nytt. Detta beteende har pågått så länge jag kan minnas.
 
För ganska exakt ett år sedan rekommenderade en kollega mig att se dokumentären "Minimalism". Jag hade hört talas om Minimalism tidigare men hade inte riktigt förstått innebörden. När jag tittade på dokumentären insåg jag att jag rensade för att jag helt enkelt inte mådde bra av att ha alla dessa prylar runt omkring mig och de var en stor del av det faktum att jag kände mig så stressad. Väldigt snart efter att jag sett dokumentären genomförde jag en stor utrensning och gjorde på så vis av med mer än tre fjärdedelar av allt jag ägde! Allt med värde såldes och resten skänktes bort, för inget kastas så länge det är helt.
 
Men resan är inte över, minimalism är en livsstil och jag fortsätter att rensa regelbundet efterhand som jag märker att något inte längre används regelbundet. Jag jobbar också kontinuerligt med mitt shoppingbeteende, då jag nu endast försöker köpa det vi faktiskt behöver.
 
Minimalismen har hjälpt mig oerhört mycket. Utan plotter runt omkring mig har jag lättare för att sätta mig ner och faktiskt koppla av och njuta av en lugn stund. Jag känner mig numer väldigt sällan stressad hemma. Städning och undan plockning efter dagen går mycket fortare och därav har jag fått mer kvalitetstid med min dotter, även om hon ibland hellre gör annat än att umgås med mig. Och eftersom jag också konsumerar mindre blir det mer pengar över och jag har äntligen påbörjat ett pensionssparande i fonder. Då minimalism och en hållbar livsstil även går hand i hand för mig har jag börjat göra en hel del medvetna val, som att försöka handla mer naturliga och ekologiska produkter vilket givetvis gör att både vi och miljön mår bättre.
 
Det bästa för mig med minimalism är att det finns inget som är rätt eller fel. Minimalism ser olika ut för alla då vi alla har olika behov!
 
Jag är en minimalist!