Fröken Minimalist

Hur man gör en dålig dag bättre
Då och då har jag sådana dagar som inte känns bra alls. Ibland beror det på någonting särskilt, att något hänt eller liknande. Andra gånger beror det dock inte på något speciellt alls, utan jag har bara en dålig dag. Någonting som är gemensamt är dock att det ofta är svårt för mig att känna mig glad igen. Jag är en sådan person som lätt ältar saker, även om jag har blivit bättre på att låta bli. Det finns dock vissa saker jag brukar göra när jag har en dålig dag, just för att göra dagen bättre. Dessa tänkte jag tipsa er om!
 • Ta en lång och varm dusch. När jag kommer hem efter en dålig dag brukar jag ta en riktigt varm och härlig dusch. Det brukar nämligen alltid få mig att lättare slappna av. Det händer även då och då att jag till och med sätter mig på golvet i duschen och bara låter det varma vattnet rinna ner över huvudet på mig. Jag vet inte riktigt varför, men det känns väldigt meditativt och får mig ofta att andas lugnare.
 • Krypa upp i soffan eller sängen. Efter en dålig dag, och efter en varm dusch, vill jag gosa ner mig i soffan eller sängen, gärna med en mysig filt och en kopp te. Där ser jag gärna på en serie, läser en bok/tidning eller lyssnar på en podcast. Det får mig att känna att jag inte har en massa saker jag måste göra, utan att det viktigaste för stunden är att jag ska må bättre.
 • Strunta i sociala medier. Vissa dagar mår jag som bäst om jag inte är inne på sociala medier. Missförstå mig inte, jag älskar verkligen sociala medier. Ibland, särskilt när jag redan känner mig stressad, så blir jag bara ännu mer stressad av att försöka hänga med i vad som händer på sociala medier. Det är som om mina hjärna inte riktigt vill ta in mer information. Under sådana dagar brukar jag helt enkelt låta bli att vara aktiv på sociala medier.
 • Äta någonting gott. Jag som älskar mat och matlagning tycker att den här punkten är superviktig. God mat gör mig nämligen så himla glad. För att försöka vända en dålig dag gör jag helt enkelt en riktigt god middag, eller bakar någonting mumsigt. 
 • Kramas. Nu bor jag ensam, så allra oftast finns det ingen jag kan krama hemma hos mig. Är jag däremot hemma hos min mamma, eller om min familj eller pojkvän besöker mig så ser jag till att sno en riktigt lång och härlig kram. Då brukar det kännas bättre.
 • Ta en promenad eller springa en runda. Beroende på varför jag mår dåligt så brukar jag ta en promenad eller springa en liten vända. Bäst fungerar det att springa, men det är inte alltid jag är på humör för det. Att träna gör att kroppen utsöndrar endorfiner, vilket får i alla fall mig att må bättre.
 • Fundera över varför dagen var dålig. En sak som jag gör när någonting speciellt har hänt som gjort att dagen inte är en bra dag, är att fundera på vad det egentligen var som hände och hur jag kan undvika det i framtiden. Oftast handlar det inte om någonting jag kan påverka, men de i fall där jag kan förändra situationen försöker jag att göra det omgående.
Hur man slappnar av när man är stressad
Efter ett år av intensiva studier, med en genomsnittlig studietakt på 175 procent, har jag insett att det är viktigt att lära sig hur man slappnar av även när man är stressad. Jag har blivit duktigare på att varva ner och slappna av, och tänkte således dela med mig av mina bästa tips för att slappna av när man är stressad.
 • Ät ordentligt. Se till att du äter hälsosamt och gott. Att äta balanserat är bra för hälsan på många olika vis.
 • Se till att du sover ordentligt. Sömn är någonting som jag verkligen försöker prioritera, varje dag. Har jag sovit ordentligt och känner mig utvilad är jag inte alls lika lättstressad.
 • Gör någonting som gör dig avslappnad. En lång varm dusch fungerar väldigt bra för mig.
 • Ta en promenad eller en joggingtur. Att röra på sig gör ofta att jag känner mig mindre stressad. Dessutom fungerar det väldigt bra om man känner sig irriterad. Att röra på sig frigör också endorfiner, vilket gör att man känner sig gladare.
 • Fundera på varför du är stressad. Går det att åtgärda? Hur blev det så här? Att lära sig av sina misstag är viktigt. Stress är inte bra i längden och det är viktigt att minimera stressen så mycket man kan.
Post in Swedish: Mina bästa studietips
Jag fick en fråga vad mina bästa studietips är. Jag studerar som ni vet sedan tre år tillbaka på Lunds universitet, och vet att det kan vara svårt att organisera studierna tidvis. När man är ny student kan det vara extra svårt att veta hur man ska lägga upp sina studier. Det kan leda till stress och oro, vilket inte gynnar någon. Hoppas att ni får användning för dessa tips!
 • Mitt första studietips är att att välja en plats att studera på där du känner att du kan koncentrera dig. Jag studerar bäst hemma, ensam. Min pojkvän studerar dock bäst på biblioteket, gärna med andra. Att hitta det man trivs bäst med är således av vikt, testa dig fram!
 • Ett andra tips är att planera. Jag förstår inte hur människor klarar sig utan att planera sin tid. För mig är det verkligen det viktigaste. Att planera när och hur saker ska göras hjälper mig mycket och motiverar mig även till att göra klart saker i tid. Utan planering är det lätt att saker och ting inte görs i tid.
 • Det tredje tipset jag tänkte dela med mig av är att alltid plugga innan man gör någonting annat. Vill man se en serie exempelvis, då får det bli efter att dagens studier är gjorda. Detta är extra viktigt för att undvika stress.
 • Undersök hur du studerar bäst. Jag kan exempelvis inte studera med andra, det fungerar helt enkelt inte. Jag gillar att skriva egna sammanfattning för att optimera min inlärning. Alla fungerar dock olika, så att hitta sin egen studieteknik är viktigt.
 • Repetera ofta. Jag upplever att det är viktigt att repetera ofta för att fakta ska fastna.
 • Gör alltid saker och ting i god tid. Stress mår ingen bra av. Bättre att vara klar lite tidigare än lite sent, eller sitta i sista minuten och kämpa.