Fröken Minimalist

7 tips för hur man blir mer effektiv
 
En stor anledning till varför jag valde att anamma minimalism har varit för att jag ville bli mer effektiv och således spara tid. Det finns dock vissa andra rutiner jag har när jag försöker att vara extra effektiv och jag tänkte dela med mig av några av dessa.
  • Minimalism i sig har visat sig vara ett smidigt sätt för mig att bli mer effektiv. Det går snabbare att städa, det är inte lika många tankar som snurrar runt i mitt huvud och jag känner mig generellt sett mindre stressad. På så vis har det blivit lättare för mig att fokusera, vilket också har gjort att jag är mer effektiv när jag gör saker.
  • Ha tydliga mål och planera tiden. För mig är detta nödvändigt, då jag blir mer motiverad av att veta vart jag vill komma med det jag gör. Att planera är också ett sätt att strukturera sitt liv på ett sätt som gör att i alla fall jag har bättre koll och således även gör saker i tid.
  • Gå upp tidigt på morgonen. Genom att gå upp tidigare på morgonen hinner jag påbörja vissa uppgifter tidigt på dagen, vilket vidare innebär att jag även har mer ledig tid senare på dagen.
  • Ta vara på den tid på dagen då du har mest energi. Jag är som mest effektiv på morgonen, och då försöker jag göra de viktigaste uppgifterna då. Alla är såklart inte mest pigga på morgonen, så man får helt enkelt välja den tid då man är som mest effektiv för att göra sina uppgifter.
  • Säg inte ja till allt. Det är svårt att vara effektiv om man har för mycket att göra. Hur väl man än försöker så är det svårt att vara lika effektiv om man har en sak att göra jämfört med tre saker.
  • Bara gör det, även om det är tråkigt. Måste det ändå göras är det lika bra att ta itu med det så snart det finns möjlighet. Jag försöker alltid börja med olika uppgifter så snart jag kan, för då känns det som om jag redan har börjat, vilket i sin tur gör att arbetet känns lättare.
  • Sköt sömnen, maten och andra rutiner som får en att må bra och fungera bättre. Mår inte kroppen bra, så är det svårt att vara effektiv. Det finns en balansgång mellan att vara effektiv och att vara stressad, och ser man inte till att tillgodose sina grundläggande behov för att må bra så blir effektiviteten snarare en skjuts till att bli stressad.
Part I: Permanent hair removal with electrolysis
I've wanted to permanent hair removal for several years, since both waxing and shaving gives me red spots and irritated skin. My mother removed her leg hair during the 1980's/1990's and the hair hasn't come back. The mothod she used, electrolysis, isn't as common in Sweden if you compare with laser/IPL. Electrolysis means that you destroy every hair follicle with a needle. Electrolysis works on very light hair, which laser/IPL doesn't.
 
The hair I want to remove permanently is the hair on my legs, armpits and bikini line. I've done seven treatments and my skin feels fine. It hasn't left any scars that I can see.
 
Removing hair I otherwise would wax or shave, is a part of my minimalist journey. Not having to shave or wax feels good and simplifies my routine.
 
// Swedish //
Någonting jag har velat göra i flera är permanent hårborttagning. Både vaxning och rakning ger mig problem med röda prickar och irriterad hud. Min mamma tog bort sitt hår på benen redan under 1980-/1990-talet och har varit hårfri där sedan dess. Den hårborttagningsmetoden hon använde sig av verkar inte vara lika vanlig i Sverige och det har varit svårt för mig att hitta ett ställe som utför denna metod. Jag kommer inte att gå ut med var jag gör detta förrän efter jag vet hur väl det fungerar, då jag vill se att jag är nöjd med resultatet och således kan rekommendera det. Oftast är det olika lasermetoder som verkar användas i Sverige, men jag som inte har supermörkt hår är inte en optimal kund att utföra laser på. Istället går den metoden jag har valt ut på att varenda hårsäck förstörs permanent och fungerar således på alla typer av hår oavsett färg. Diatermi är alltså en permanent hårborttagningsmetod som fungerar även på ljust hår. Det finns flera olika namn på denna metod, bland annat diatermi och electrolysis på engelska.

Det hår jag har valt att ta bort är på benen, armhålorna samt bikinilinjen. Hittills har jag varit på sju behandlingar och min hud mår bra och återhämtar sig på ett väldigt tillfredsställande sätt. Detta verkar inte lämna några synliga ärr på mig, vilket jag är väldigt glad över. 

Att ta bort hår för mig är ännu ett steg i min resa mot ett mer minimalistiskt liv. Det förenklar min rutin något oerhört.